Politieke onrust Curacao van invloed op toerisme?
Een kleine enquête op de website www.curacaovoorjou.nl toont een verrassend resultaat op de vraag, of de politieke situatie op Curaçao van invloed is op het besluit om wel of niet op vakantie te gaan naar het Caribische eiland Curaçao.Ondanks alle politieke commotie op Curaçao, die in Nederland door de media vaak negatief in beeld wordt gebracht, laat dat toch geen negatieve gevolgen zien voor het toerisme naar het zoneiland. Althans volgens de mensen die de enquête hebben ingevuld. Sterker nog, het overgrote deel van deze enquête invullers is niet eens op de hoogte van de perikelen die de bewoners van Curaçao hebben ondervonden vanwege de politiek.
De enquête
De enquête vroeg om een mening van de bezoekers van de website. In een maand tijd, van 3 oktober tot 9 november 2012, is er in totaal 428 keer een stem uitgebracht. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 website bezoekers de enquête invult.
De stelling was: “Is de politieke situatie van invloed op het toerisme?”. De verdeling van die stemming is als volgt:
- Huh? Waar gaat dit over? - 426 stemmen (99.5%)
- Welnee, toeristen merken er niets van. - 2 stemmen (0,5%)
- Ja, ik zoek wel een andere bestemming. - 0 stemmen
- Heeft wel wat gevolgen maar gewoon lekker gaan! - 0 Stemmen
- Ik wacht nog met boeken. Eerst even aankijken. - 0 Stemmen
De bezoekers van de website curacaovoorjou.nl komen voor 85% uit Nederland, en voor 14% uit Curaçao. De resterende 1% zijn bezoekers uit andere landen. Helaas is het niet mogelijk om de uitgebrachte stemmen te verdelen over de landen. Het stemmen gebeurt anoniem en de gegevens zoals land van herkomst, worden niet bewaard.
Deze enquête laat zien dat de negatieve beeldvorming die de Nederlandse media graag laat zien over het heerlijke eiland Curaçao gelukkig geen invloed heeft op de beslissing om op vakantie te gaan naar Curaçao. Alle respondenten reageren positief.
Politieke onrust op Curaçao
Er waren verkiezingen in afgelopen oktober. De verkiezing is het gevolg van twee jaar politieke onrust op het eiland waardoor de noodzaak ontstond om vervroegde verkiezingen te houden.
Op Curaçao wonende (blanke) Nederlanders worden steeds vaker geconfronteerd met de aanhangers van de linkse politieke partij Pueblo Soberano (PS). Deze partij heeft de verkiezingen gewonnen. De politieke leider van deze partij, Helmin Wiels, heeft grote bezwaren tegen de invloed van het “koloniale Nederland” op het eiland. Met hem is er een groep aanhangers ontstaan die anti-Nederlanders zijn. De partij PS streeft er naar om binnen vijf jaar een onafhankelijk Curaçao te hebben. Deze beweging kan behoorlijke gevolgen hebben voor alle bewoners op het eiland.
Overigens is de kans klein dat de bevolking van Curaçao daadwerkelijk voor volledige onafhankelijkheid zouden kiezen tijdens een eventueel referendum. De aanhangers van PS vertegenwoordigen uiteraard niet de mening van de gehele bevolking. Het overgrote deel van de Curaçaose bevolking heeft geen problemen met “de Nederlanders”. De negativiteit die de Nederlandse media overbrengt in Nederland, wordt niet als zodanig ervaren door de mensen die zich daadwerkelijk bevinden in de Curaçaose samenleving.
De uitkomst van deze enquête ondersteunt gelukkig dit gevoel; U kunt met een gerust hart gaan genieten van uw vakantie op deze zonnige winterbestemming. Zon en plezier gegarandeerd. De website www.curacaovoorjou.nl brengt je al lekker in de stemming.